tiistai, 28 marraskuun, 2023
fien
Home / Journal-sivut / Tervetuloa 2018 | Tekisinkö uudenvuoden lupauksia?

Tervetuloa 2018 | Tekisinkö uudenvuoden lupauksia?

This post is also available in: enEnglish

Jokainen tietää, että uuden vuoden kynnyksellä tulee helposti tehtyä kaikenlaisia uudenvuodenlupauksia, ja vuoden ensimmäisinä päivinä jo osa näistä tuppaa unohtumaan. Mielestäni yksi tekijä tässä voi olla se, että muutoksia ja niiden tarpeellisuutta ei mietitä tarpeeksi perinpohjaisesti etukäteen. Jos muutosajatukseen tarttuu hetkessä, ei ehkä lopulta löydykään sitä sisäistä motivaatiota, joka tarvittaisiin muutosten toteuttamiseksi ja päätöksissä pysymiseksi.

En ole kyyninen uudenvuodenlupausten suhteen. Jotkin niistä ovat pitäneet kohdallani hyvinkin, mutta eivät kaikki. Bujoilun myötä olen pohtinut omaa elämääni yhä enemmän, tai siis sitä, miten omaa elämääni elän, miten haluaisin sitä elää, ja millaiseksi ihmiseksi haluaisin kehittyä. Muutostavoitteita voi asettaa itselleen milloin vain, mutta uusi vuosi tuntuu erityisen otolliselta ajankohdalta ryhtyä toimeen.

Reflektointia

Istuin bujon ääreen välipäivinä, jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Reflektoin muutostoiveitani ja kirjoitin ylös ajatukset. Tarkoituksenani oli lähteä purkamaan toiveita ja motivaationa sanoiksi, ennen kuin mahdollisesti muodostaisin konkreettisemmin kirjattuja tavoitteita. Tavoitteita en olekaan vielä kirjannut sen enempää. Tuntuu, että tahtotilan muotoileminen sanoiksi antaa jo hyvän suunnan. Haluan pysähtyä muutamaksi päiväksi miettimään tahtotilaa, ennen kuin muotoilen tavoitteet sillä tasolla, että voin kehitellä  tarkempia toimintamalleja ja seurantataulukoita tavoitteiden tueksi.

Pohdintaan tuli kuusi teemaa (hui!). Ne ovat rahankäyttö, painonhallinta, päivärutiini, vapaa-ajan ja työn tasapaino, kodinhoito, ajankäyttö mielekkäästi, sekä elintapojen terveellistäminen. Onhan tämä melkoisen kattava listaus.

 

Muutostarpeet

Rahankäytön seuranta ja säästäväisyys

Kirjoitin näin:

 • jonkinlainen systeemi rahankäytön seurantaa varten
  • voi olla myös säästämisträkkeri, mutta tarkka seuranta varmasti auttaisi pitämään huolen siitä, että rahaa kuluu oikeisiin asioihin
  • säästämisträkkeri voisi olla vanhan tavaran poismyyntiä, eikä vain rahan säästämistä

En ole koskaan oikein onnistunut seurailemaan rahankäyttöä tarkemmin, joten tämä haaste on minulle suuri. Uskon kuitenkin siihen, että jo pelkkä seuranta auttaa miettimään rahankäyttöä huolellisemmin. Onnistuessani seuraamaan tarkalla tasolla rahankäyttöä, en välttämättä tarvitse erillistä träkkeriä säästämiseen – jos karsin kaiken turhan niin eihän ole mitään ylimääräistä säästettävää. Sen sijaan voisi myydä jonkin verran pois sellaisia tavaroita, jotka lähinnä odottavat kellarissa inspiraatiota tarttua toimeen. Kun lapsi on jo kouluikäinen, olisi korkea aika hankkiutua eroon rattaista ja pinnasängystä. En tiedä onko minulle varsinaisesti tärkeää myydä tarpeettomia tavaroita (helpointa on viedä käyttökelpoinen tavara kierrätyskeskukseen), mutta ainakin voisin kokeilla, olisiko träkkeristä apua.

Painonhallinta

Kirjoitin näin:

 • painon pudottamisen ja hallinnan systeemi
  • toukokuun loppuun mennessä 65 kg
  • syyskuun loppuun mennessä 62 kg
  • joulukuussa edelleen 62kg
  • mieti koko vuoden painonseurantatrakkeri
  • samoin paljonko pitäisi milloinkin olla, että on aikataulussa

Painon hallinta vaatii jatkuvaa huomiointia, koska hiilihydraatit eivät sovi minulle ja painoa alkaa helposti kertyä. Ruokavalio vähillä hiilihydraateilla taas ei tapahdu itsestään. Muutama kilo olisi hyvä tiputtaa… pidin joulun taukoa karppaamisesta, koska se tuntuu aina siinä kohtaa järkevältä, mutta jälkeenpäin tuntuu, että olisin yhtä hyvin voinut karpatakin. Särkyjen hiipiessä kroppaan sain taas konkreettisen muistutuksen siitä, että minun on parempi pitää hiiarit minimissä.

Päivärutiini

Kirjoitin näin:

 • oman päivärutiinin suunnittelu ja siitä kiinni pitäminen
  • aikainen herätys
  • aikainen nukkumaanmeno
  • tekeminen ja keskittyminen – someen hyvä balanssi
   • ei voi olla koukussa eikä käyttää paljon aikaa
   • some ei saa häiritä mitään muuta tekemistä
   • täysi eristäytyminen somesta ei ole mielekästä sekään
   • mieti miten
  • jos haluaa tehdä jotain mihin normaalisti ei ole aikaa, vastaus on aikaisempi herätys

Päivärutiinin suunnittelulla ja siihen panostamisella on suuri merkitys. Muutokset tällä alueella vaativat paljon selkärankaa eli itsekuria. Surkuhupaisasti pohdinnat kirjoitettuani päivärytmi pääsi venymään myöhempään, koska uusi vuosi piti tetenkin valvoa yli puolen yön, jotta näki ilotulitukset. Arvelin myös lukemisen auttavan nukkumaanmenoa illalla, mutta huomaan lukeneeni parina iltana todella pitkään.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino

Kirjoitin näin:

 • balanssi vapaa-ajan ja työn kanssa
  • huolehdi, että vapaata on tarpeeksi
  • voit joskus tehdä vähän huonompaa jälkeä ja silti homma täyttää kriteerit
  • mieti, kuuluuko jonkin homma edes minulle?
  • kun vapaata on enemmän, ensin on tarve levätä, sitten tulee se draivi huolehtia kodin rakentamisesta. Siis muista palautuminen
  • älä käytä tallilla enempää aikaresursseja kuin oikeasti on tarpeen

Teen välillä aika pitkiä työpuristuksia, joihin syntyy tarve huonon suunnittelun kautta jollain muulla osa-alueella. Esimerkiksi en mene ajoissa nukkumaan, herään myöhemmin, aloitan työt myöhemmin, ja jatkan pidempään… tai en osaa sanoa ei jollekin tehtävälle, joka oikeastaan kuuluisi jollekin toiselle, ja aikatauluni sakkaavat. Mutta erityisesti ongelma on se, että työssäni tarvitsen pitkiä hetkiä eskittyä luovaan tilaan, mielellään kolme tuntia kerrallaan. Jatkan illalla töitä, ja kun mikään ei pakota lopettamaan juuri nyt, niin illat venyvät. En yksinkertaisesti ole huomioinut selkeästi eroa työajan ja vapaa-ajan välillä. Minulla ei siis ole mitään selkeää työaikaa, vaan työtä täytyy tehdä joustavasti, ja tekemistä on tietysti aina enemmän kuin käytettävissä olevia tunteja. Joka tapauksessa, kun minulla siten on vapaata, en osaa käyttää sitä palautumiseen, vaan ajattelen että minun pitäisi olla vapaa-aikanakin suorittamassa jotakin yksityiselämän projektia. Sitten jossain vaiheessa olenkin yllättynyt, kun väsyttää. Eli syytä on miettiä myös palautumista, eikä vain kaikkea mitä pitää saada aikaan.

Koti ja asuminen

Kirjoitin näin:

 • kodin laittaminen osaksi jokapäiväistä tekemistä ja olemista
  • pieni juttu kerallaan, pala palalta
  • tee koko ajan
  • siivous on tehokkain tapa ”sisustaa”
  • jos ei muuta niin siivoa edes vartti
  • hankkiudu eroon ylimääräisestä tai tarpeettomasta tavarasta
   • ensin pitää raivata ja selkeyttää, ennen kuin voi sisustaa ja koristella
  • mieti mitä tarvitset ja kaikille tavaroille oma paikka
   • tarvitset vähemmän kun löydät kaiken mitä omistat

Kun vapaa-ajasta iso osa kuuluu hevosharrastuksen parissa, ei ole hirveästi ylimääräistä aikaa ja energiaa kodin kanssa touhuamiseen. En myöskään kuulu niihin ihmisiin, joille siivoaminen on mukava tapa rentoutua (minulla todellakin on eräs ystävä, jolle siivoaminen on henkireikä). Hieman kadehdin ihmisiä, jotka sisustavat kotinsa kauniisti, mutta omalla kohdallani olen realisti. Kotimme on keskeneräisenäkin kaunis ja usein sisustuskaipuun kohdalla nopein lääke kohentaa huushollia on siivota. Kauniista puitteista ei ole paljoa iloa, jos tavaroita on hujan hajan. Jostain pitäisi kuitenkin saada energiaa laitella kotia, koska kaikki ei todellakaan ole vielä valmista.

Laatua ajankäyttöön

Kirjoitin näin:

 • käytä vapautuva energia luovaan ja kehittävään tekemiseen
  • bloggaa
  • opiskele ja opettele
  • lue
  • tee käsitöitä

Meillä kaikilla on saman verran aikaa, 24 tuntia vuorokaudessa. Voin itse vaikuttaa siihen, mihin aikani kuluu. Aikaa olisi parempi käyttää mielekkäisiin, joko kehittäviin tai rentouttaviin askareisiin, kuin päämäärättömään ja turruttavaan somen selailuun.

Terveellisempiä valintoja

Kirjoitin näin:

 • terveellistä ja parempaa pienin muutoksin
  • tee töitä sen eteen, jotta pärjäisi vähemmällä lääkkeillä
  • laita ruokaa ja syö hyvin

Syksyyn liittyi minulla isompi elämänmuutos. Vaihdoin työpaikkaa, ja aloin tehdä enemmän töitä kotona. Huomasin, etten kuitenkaan huolehtinut riittävästi aina aterioistani. Myös monet pienet valinnat vaikuttavat pidemmällä tähtäimellä siihen, kuinka paljon tarvitsee lääkkeitä, ja tähän on hyvä kiinnittää huomiota.

On kuitenkin hyvä muistaa, mikä ajatus tuohon sanamuotoon ”pienin muutoksin” liittyy. Ensinnäkin elämäntapani ovat melko terveelliset jo nyt, ja siitä on syytä iloita. Kaipaamani muutokset eivät siis ole kovin suuria, vaan ihan normaalia jatkuvan kehityksen ajatusta. Toisekseen terveellinen elämä muodostuu juuri pienten muutosten ja valintojen kautta, joten tee siis hyviä mikrotason valintoja, niin pääset pitkälle.

Check Also

Bloglovin

This post is also available in: EnglishFollow my blog with Bloglovin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.